Skip to main content
DoorRaise Start free

Lead-Based Paint Rules for Apartment Buildings Built Before 1978

On this page
  1. Which apartments are covered?
  2. What must you do when you lease units?
  3. What applies when you buy the building?
  4. What does the RRP rule require during renovation?
  5. Voucher and federally assisted units
  6. What should investors see?
  7. How DoorRaise fits in
  8. FAQ

If an apartment building was built before 1978, federal lead-based paint rules almost certainly apply. Under EPA and HUD rules, most pre-1978 housing is "target housing": before a tenant signs a lease, the owner must disclose any known lead-based paint or hazards, share any reports, give the EPA pamphlet and include a lead warning statement in the lease. A buyer of the building gets a 10-day opportunity to inspect for lead unless it waives that in writing. And any renovation that disturbs more than 6 square feet of painted surface per room inside (or 20 square feet outside), or that replaces windows, must be done by an EPA-certified firm using lead-safe work practices. For a value-add syndication in an older building, those rules shape the renovation budget and schedule.

This guide covers what applies when you buy, lease and renovate. It adds to apartment property due diligence and your value-add business plan.

Which apartments are covered?

Under 40 CFR 745.103, target housing is any housing built before 1978, except housing for the elderly or persons with disabilities and any 0-bedroom dwelling (efficiencies and studios), unless a child under 6 lives or is expected to live there. In a 1965 garden complex with studios, one- and two-bedroom units, the one- and two-bedroom units are target housing.

The leasing disclosure rules do not apply to leases of 100 days or less with no renewal, or to housing certified lead-based paint free by a certified inspector (40 CFR 745.101). A renewal does not need a new disclosure if the owner already disclosed and has no new information.

What must you do when you lease units?

Before a tenant is bound by a lease, the owner (or the property manager as its agent) must:

  1. Give the EPA pamphlet Protect Your Family From Lead in Your Home.
  2. Disclose any known lead-based paint or lead-based paint hazards in the unit and the building's common areas.
  3. Provide any available records or reports.
  4. Include the lead warning statement and the signed disclosure in or attached to the lease.
  5. Keep the signed records for at least 3 years from the start of the lease (40 CFR 745.113).

Ask the property manager for its lease package and confirm the lead disclosure is in it before you take over.

What applies when you buy the building?

When target housing is sold, the seller must make the same disclosures to the buyer, and the buyer gets a 10-day opportunity to conduct a lead inspection or risk assessment, unless the parties agree in writing to a different period or the buyer waives it in writing (40 CFR 745.110). Most apartment purchase contracts handle this with an addendum. Do not waive it by default: in an older building, a lead inspection or risk assessment informs the renovation budget and your disclosures to future tenants.

Any reports the seller hands over become known information that you must disclose to tenants going forward.

What does the RRP rule require during renovation?

The Renovation, Repair and Painting rule applies to work for compensation in target housing that disturbs painted surfaces, unless the paint is tested and found not to be lead-based. Minor repair and maintenance is exempt only if it disturbs 6 square feet or less of painted surface per room inside, or 20 square feet or less outside, and does not involve window replacement, demolition of painted surfaces or prohibited practices.

Above those thresholds, the work must be done by an EPA-certified firm with a certified renovator, using lead-safe practices: containment, no open-flame burning or high-speed sanding without controls, specialized cleaning and cleaning verification, and pre-renovation education of the tenants. Some states run their own programs in place of EPA's.

For a value-add plan that replaces windows, cabinets, doors or trim in a 1970s building, assume RRP applies unless testing shows otherwise. Budget for certified contractors, testing, containment and longer unit turns. See the value-add business plan.

Voucher and federally assisted units

HUD's Lead Safe Housing Rule adds requirements for federally assisted pre-1978 housing, including Housing Choice Voucher units where a child under 6 lives, such as visual assessments and paint stabilization. If the building has voucher tenants, ask the housing authority what it requires at inspection.

What should investors see?

State the building's year built, whether a lead inspection or risk assessment was done, any known lead-based paint, and how the renovation budget accounts for RRP. Include lead in the risk factors for older buildings. See how to read a PPM.

How DoorRaise fits in

DoorRaise helps sponsors raise equity for apartment buildings with 5+ units from their friends and followers under Rule 506(b) or 506(c). It prepares the standard offering documents, forms the LLC, files Form D and state notices, and verifies accredited investors for 506(c) deals. Escrow is at Enterprise Bank & Trust, an FDIC-insured bank, and investors fund by wire only. See pricing. DoorRaise is not a law firm, broker-dealer, investment adviser, funding portal or bank.

Raise your apartment deal from the people who already follow you.

DoorRaise is built for apartment buildings with 5 or more units: one link for the deal, escrow until closing and a standard fee card.

Ready to raise? Create your free sponsor page or see pricing.

FAQ

Do I have to remove lead paint from a pre-1978 building?

Federal disclosure and RRP rules do not by themselves require removing intact lead paint. Some states and cities have their own abatement or lead-safe certification rules, and federal assistance programs can require hazard control. Check local law.

Are studio apartments covered?

0-bedroom units are excluded from target housing unless a child under 6 lives or is expected to live there.

Can the property manager handle the disclosures?

Yes, as the owner's agent, and agents share responsibility for compliance. The owner should still check the lease package.

Does painting a unit between tenants trigger RRP?

If it disturbs more than the minor-repair thresholds (for example, scraping or sanding more than 6 square feet in a room), yes, unless the paint has been tested and is not lead-based.

Next step: add lead to your syndication due diligence checklist.

Sources

This article is general information, not legal or environmental advice. State and local lead rules can be stricter. Talk to a lead professional and an attorney about your property. DoorRaise is not a law firm, broker-dealer, investment adviser or funding portal.

Raising for an apartment deal? Launch it in a day.